Àmbits d'estudi

Varietat de les llengües

 

Que en el món hi ha moltes llengües és evident: sense necessitat de viatjar, n'hi ha prou de parar l'orella pels carrers de qualsevol gran ciutat.

La pregunta que sorgeix a continuació és: quantes n'hi ha? Aquesta és una pregunta difícil de respondre, per dos motius:

Per això ningú no pot dir amb exactitud quantes llengües hi ha avui al món; els estudiosos del tema diuen que, d'una manera aproximada, n'hi deu haver entre 4.000 i 6.000.

La implantació d'aquestes llengües és molt diversa. D'una banda tenim una llengua com l'anglès, parlat com a primera llengua per molts milions de persones a la Gran Bretanya, als Estats Units, a Austràlia i a Nova Zelanda, sòlidament implantada a Irlanda, amb una funció de llengua de relació a l'Índia i a molts països de l'antic imperi britànic, i amb un creixent paper de llengua internacional, cada cop més comparable al del llatí a Europa durant l'edat mitjana i principis de la moderna, però ara a nivell mundial.

En l'altre extrem hi ha llengües parlades només per un grapat de persones. Un cas extrem el constitueix l'estat de Papua - Nova Guinea, que ocupa la part oriental de l'illa de Nova Guinea, amb una extensió de 462.840 km2 (unes 15 vegades Catalunya) i una població de 4.705.000 habitants (4/5 de la de Catalunya). En aquest àmbit demogràficament tan restringit es parlen unes 715 llengües, cosa que representa una mitjana de 6.580 persones per llengua (i encara algú eleva aquesta xifra fins a 750).

Malgrat aquest varietat, hi ha molts aspectes - els anomenats universals - que emparenten totes les llengües. Per mostra-ho d'una manera elemental i una mica festiva: no hi ha cap llengua en què 'cadira' es digui 'taula' els dijous a la tarda.