10. Māscara rāpida

 

Retorn

 

Selecciķ parcial i māscara rāpida

Reprenem la idea introduīda en parlar de les seleccions difuses. Tots els punts d'una imatge oscilˇlen entre dues situacions extremes amb totes les possibilitats intermčdies: punt totalment seleccionat / punt parcialment seleccionat / punt no seleccionat. La fila de formigues que es mostra en pantalla és simplement la delimitaciķ de la selecciķ al 50%, perō no ens diu res sobre el grau de selecciķ de tots els altres punts.

La māscara rāpida és una eina que hi posa remei: permet visualitzar i també modificar fācilment les seleccions.

La māscara rāpida s'activa fent Selecciona > Commuta la māscara rāpida. Com ja indica el nom, és un commutador: si repetim l'operaciķ es desactiva la māscara rāpida i tornem a veure la imatge amb la selecciķ envoltada per la línia de punts.

māscara rāpida

La imatge superior mostra la vista ordināria d'una selecciķ (a l'esquerra la selecciķ amb la fila de formigues indicadora de la selecciķ al 50%; a la dreta la vista a través de la māscara rāpida: les parts no seleccionades hi apareixen com si estiguessin cobertes per una māscara vermellosa ; la part seleccionada, en canvi, apareix amb el color original, i ens adonem que la selecciķ difusa és ben generosa)..

 

Modificaciķ de les seleccions amb la māscara rāpida

Mentre estā activada la māscara rāpida podem aplicar-hi eines per a retocar-la (i per tant modificar la selecciķ):

Modificaciķ de la māscara rāpida

En l'exemple precedent veiem el resultat de l'establiment d'una selecciķ i la posterior modificaciķ d'aquesta:

  1. Amb el lasso hem seleccionat aaproximadament la meitat dreta de la imatge
  2. Hem activat la māscara rāpida, que ha cobert la part esquerra (no seleccionada) i ha deixat amb l'aspecte normal la part dreta (seleccionada).
  3. Hem inscrit un cercle blanc a la zona central esquerra: dins el cercle ha deaparegut la māscara i la part correponent de la imatge ha quedat seleccionada.
  4. Amb el pinzell hem aplicat negre a la zona central dreta; en aquest sector hem passat de no tenir māscara a tenir-ne i per tant ha deixat d'estar seleccionat.

 

Refinaments per als més agosarats

Amb la māscara rāpida es poden obtenir efectes més complexos. Algunes idees bāsiques que podem tenir en compte: