9. Manipulació de seleccions

 

Retorn

 

Màscara ràpida

màscara ràpidaLa màscara ràpida és una eina que permet visualitzar i també modificar les seleccions.

Podem visualitzar el caràcter de seleccionat o de no seleccionat fent Selecciona > Commuta màscara ràpida: les parts no seleccionades apareixen com si estiguessin cobertes per una màscara de color, normalment vermellós.

La part seleccionada, en canvi, apareix amb el color original. En l'exemple, l'arbre, seleccionat, apareix amb el color original.

 

Inversió d'una selecció

InversióEl menú de seleccions permet diverses operacions. Ja en el tema anterior vam veure la manera de desar una selecció en un canal. Una altra operació posible és la inversió de la selecció.Normalment seleccionem de la manera mès simple possible, i això moltes vegades implica seleccionar no pas el que volem seleccionar, sinó justament el que no volem. Un cop hem fet la selecció, hem d'invertir-la.

Per a aconseguir això, fem servir l'opció Selecciona > Inverteix.

En l'exemple, hem seleccionat un fragment rectangular de la imatge, però el que els que ens interessa és el que queda fora del rectangle, i posteriorment ho hem aconseguit amb l'eina indicada, i aquí ho veiem reflectit mitjançant l'ús de la màscara ràpida..

 

Altres opcions del menú de Selecció

D'una manera anàloga es poden fer servir altres opcions del menú :

 

Interacció de seleccions

Si, havent creat una selecció, en creem una altra, la primera desapareix (per eixò és important anar-es desant). Però aquest comportament per defecte pot ésser modificat. Per a això les eines de creació de seleccions tenen quatre modes:

Amb aquests recursos podem dur a terme tota mena de seleccions complexes.

 

Modificació de les seleccions amb la màscara ràpida

Modificació de la màscara ràpidaMentre està activada la màscara ràpida podem aplicar-hi eines per a retocar la selecció:

En particular en l'exemple s'han fet les operacions següents:

  1. Hem seleccionat el rectangle gran de la dreta de la imatge.
  2. Hem aplicat la màscara ràpida
  3. Dins el rectangle anterior n'hem delimitat un altre i l'hem omplert de negre amb el cubell de pintura: ha passat a no seleccionat.
  4. A la part esquerra de la imatge hem delimitat una el·lipse amb l'eina d'el·lipses.
  5. L'hem farcit de blanc amb el cubell de pintura: ha passat a seleccionada.
  6. Independentment hem aplicat la goma d'esborrar a mà alçada en un altre sector de l'esquerra: ha passat a seleccionat.

El resultat final un cop eliminada la màscara ràpida es veu a la imatge inferior. Cal notar que els límits entre seleccionat i no seleccionat (fila de formigues) no són gaire visibles, però hi són.

 

Editor de seleccions

Una altra forma de visualitzar les seleccions fa servir l'opció Finestres > Diàlegs encastables > Editor de selecció:

Ús de l'editor de selecció

El perfil de la part seleccionada es mostra en blanc; la resta, en negre. Sengles icones al peu de l'editor permeten fer diverses operacions; d'esquerra a dreta,