6. Dibuix de traços

 

Retorn


Introducció

L'ús de les eines de dibuix comporta quatre passos successius:

 

Eines de dibuix de traços

Caixa d'EinesLes eines de dibuix de traços es troben a la Caixa d'Eines. Les principals són les següents:

 

Atributs de les eines

Cada eina es combina amb nombrosos atributs, que es seleccionen en el quadre d'opcions que apareix sota les icones de la Caixa d'Eines. Aquest quadre d'opcions depèn de l'eina seleccionada. Per a les eines de dibuix de traços hi ha els dos atributs fonamentals ja esmentats:

 

Taca elemental

La taca elemental inicial és un cercle d'11 píxels de diàmetre, situat a la dreta d'un rètol que diu Pinzell. (Nota: La traducció catalana té una greu anomalia, i és que anomena amb el mateix terme, Pinzell, l'eina Pinzell i la taca elemental. Així cal dir “el pinzell del llapis”, “el pinzell del pinzell”, etc. L'original anglès fa servir dos termes diferents, i no hi ha confusió).

Fent clic a la taca elemental inicial s'obre un quadre que ens permet seleccionar-ne una altra.

Quadre d'opcions de la taca elemental

Cal notar que hi ha taques elementals molt diverses, amb perfils clarament delimitats, d'altres de difuminats i d'altres que simulen esquitxos, creus, etc.

La ploma té un quadre d'opcions més simple, amb només tres taques elementals.

 

Aplicació

Amb el ratolí, es poden aplicar el pinzell, el llapis i la ploma de tres maneres diferents:

 

Opacitat del contingut

opacitat parcialEn principi, qualsevol traç és absolutament opac (100% d'opacitat en una escala del 0% al 100%). Però les eines de dibuix permeten establir, alhora que les de forma i color, unes especificacions d'opacitat parcial. En cada eina de dibuix hi ha doncs una palanca d'opacitat que permet modificar-la abans d'aplicar el traç.

En l'exemple, el fons de la imatge és vermell. Hi hem afegit un traç verd opac al 100%: no es veu el vermell del fons sinó el verd. Una mica més a la dreta hem fet un altre traç, aquesta vegada amb una opacitat del 50%: ara el color no és vermell ni verd, sinó un color intermedi, com si veiessim el fons vermell a través d'un vidre verd. I una mica més a la dreta hi ha, encara, un terecer traç amb una opacitat del 10%: es nota molt poc. Si l'opacitat fos del 0%, no es veuria gens.