5. Eines auxiliars

 

Retorn

Desfer una acció i historial

Fent Edita > Desfés... desfem la darrera operació; se'ns mostra un text indicatiu de l'acció i l'aspecte antic de la imatge abans de l'operació anul·lada. Aquesta operació es pot fer reiteradament, i cada vegada anul·larem una operació anterior.

Sovint resulta interessant veure d'un cop d'ull el resultat de les diverses accions de desfer (és a dir, els estats anteriors de la imtge). Activant Edita > Historial de desfer ens apareix l'historial de les darreres operacions anul·ladess. Fent clic en un element del menú retornem a l'estat indicat.

 

Refer una acció

És l'operació contrària de l'anterior. Cal fer Edita > Refer. Com és natural, si prèviament no s'ha desfet cap acció, l'opció de refer és inactiva.

 

Coordenades del cursor

Quan el cursor és damunt un punt de la imatge, a la part inferior esquerra de la finestra s'indiquen les coordenades del punt en aquell moment.

Coordenades del cursorLa primera xifra indica la distància entre el marge esquerra i el punt, en les unitats indicades; la segona, la distància entre el marge superior i el punt indicat.

Així doncs en l'exemple es veu que el punt està situat a 88 píxels del marge dret i a 126 píxels del marge superior.

 

Lupa

La lupa es troba a la Caixa d'Eines. Serveix per a observar amb més gran detall la zona de la imatge sobre la qual s'està treballant; es fa servir fent clics successius. Cal notar que la lupa no altera les mides reals de les imatges, només la forma amb què momentàniament es presenten en la pantalla. Si la imatge no cap en el marc, hi apareixen barres de desplaçament

Amb clics successius la imatge apareix més i més gran. Per a fer-la més petita, cal fer clic tot mantenint premuda la tecla de control.

En tot moment apareix una indicació amb el valor de l'ampliació en percentatge.

 

Graella

GraellaActivant Visualitza > Mostra la Graella es mostra una quadrícula. Aquesta quadrícula no forma part de la imatge, i no apareix si, per exemple, imprimim la imatge o la desem en qualsevol format. Es desactiva de la mateixa manera.

La graella pot tenir característiques diferents, que es poden triar a Imatge > Configura la graella

La graella no és útil solament com a referència, sinó que pot prendre part activa en l'ajustament fi en el moment d'incoporar retalls a una imatge. Ens hi referirem en parlar de l'operació d'Enganxar.

 

Guies

guiesLes guies són semblants a la graella, però es configuren per a una imatge particular i d'acord amb les indicacions que dona l'usuari. Creem una guia amb Imatge > Guies > Crea una guia; cada guia es mostra amb un recta fina blava (que no forma part de la imatge i no hi intefereix). També hi ha una eina per a anul·lar-les.

Com la graella, les guies també poden prendre part activa en determinades operacions.