5. Eines auxiliars

 

Retorn

Desfer una acció i historial

Fent Edita > Desfés [tal operació] desfem la darrera operació - la naturalesa de la qual s'indica -; i se'ns mostra l'aspecte antic de la imatge abans de l'operació anul·lada. Aquesta operació es pot fer reiteradament, i cada vegada tornarem a una situació anterior.

Sovint resulta interessant veure d'un cop d'ull el resultat de les diverses accions de desfer (és a dir, els estats anteriors de la imatge). Activant Edita > Historial de desfer ens apareix l'historial de les darreres operacions anul·lades. Fent clic en un element del menú retornem a l'estat indicat.

 

Refer una acció

És l'operació contrària de l'anterior. Cal fer Edita > Refer. Com és natural, si prèviament no s'ha desfet cap acció, l'opció de refer és inactiva.

 

Coordenades del cursor

Quan el cursor és damunt un punt de la imatge, a la part inferior esquerra de la finestra s'indiquen les coordenades del punt en aquell moment.

Coordenades del cursorLa primera dada indica la distància entre el marge esquerre de la imatge i el punt, en les unitats indicades; la segona, la distància entre el marge superior i el punt indicat.

Així doncs en l'exemple es veu que el punt està situat a 116 píxels del marge esquerre i a 588 píxels del marge superior.

 

Lupa

La lupa es troba a la Caixa d'Eines. Serveix per a observar amb més gran detall la zona de la imatge sobre la qual s'està treballant; es fa servir fent clics successius. Cal notar que la lupa no altera les mides reals de les imatges, només la forma amb què momentàniament es presenten en la pantalla. Si la imatge no cap en el marc, hi apareixen barres de desplaçament

Amb clics successius la imatge apareix més i més gran. Per a fer-la més petita, cal fer clic tot mantenint premuda la tecla de control.

En tot moment apareix una indicació amb el valor de l'ampliació en percentatge.

 

Quadrícula

GraellaActivant Visualitza > Mostra la Quadrícula es mostra una quadrícula (anteriorment anomenada graella), sobreposada a la imatge. Aquesta quadrícula no forma part de la imatge, i no apareix si, per exemple, imprimim la imatge o la desem en qualsevol format. Es desactiva de la mateixa manera.

La quadrícula pot tenir característiques diferents, que es poden triar a Imatge > Configura la quadrícula

La quadrícula no és útil solament com a referència, sinó que pot prendre part activa en l'ajustament fi en el moment d'incorporar retalls a una imatge. Ens hi referirem en parlar de l'operació d'Enganxar.

 

Guies

guiesLes guies són semblants a la quadrícula, però es configuren per a una imatge particular i d'acord amb les indicacions que dona l'usuari. Creem una guia amb Imatge > Guies > Crea una guia; cada guia es mostra amb un recta fina blava (que no forma part de la imatge i no hi intefereix). També hi ha una eina per a anul·lar-les.

Com la quadrícula, les guies també poden prendre part activa en determinades operacions.