5. Color

 

Retorn


Color

Com ja hem dit, el GIMP distingeix entre Color de Primer Pla i Color de Fons. L'un i l'altre són representats immediatament sota la Caixa d'Eines. Inicialment el color de primer pla és el negre i el color de fons el blanc. Fent clic en un dels dos s'obre un quadre que ens permet substituir-los.

Eina de selecció del color

Un cop obert el quadre, la selecció d'un color es pot fer de diverses maneres. La més intuïtiva és la següent:

  1. Localitzar en la barra vertical amb l'arc iris el color que més s'aproximi al que volem obtenir (per exemple, per a obtenir un rosa triarem el vermell; per a obtenir el gris marengo, triarem el blau).
  2. Fer clic en el punt desitjat.
  3. Observar el requadre de l'esquerra i localitzar-hi el color final desitjat.
  4. Fer clic. Immediatament canviarà el color de primer pla (o el de fons)

No hi ha inconvenient a fer, si cal, operacions d'ajustament successives.

 

Eines auxiliars

Hi ha algunes eines auxiliars que faciliten la feina d'establiment dels colors. Al costat dels quadres que indiquen el color de primer terme i el color de fons, n'hi ha dues:

Dins el quadre d'obtenció de colors n'hi ha tres més:

 

La goma d'esborrar

La goma d'esborrar equival a un pinzell que fa servir el color de fons en comptes del color de primer pla.

 

Seguiment de les coordenades del cursor

Quan el cursor és damunt un punt de la imatge, a la part inferior esquerra de la finestra d'imatge s'indiquen les coordenades del punt.

 

Lupa

La lupa es troba a la Caixa d'Eines. Serveix per a observar amb més gran detall la zona de la imatge sobre la qual s'està treballant. Si la imatge no cap en el marc, apareixen barres de desplaçament. Cal notar que la lupa no altera les mides reals de les imatges, només la forma amb què es presenten en la pantalla.

Amb clics successius la imatge apareix més i més gran. Per a fer-la més petita, cal fer clic tot mantenint premuda la tecla de control.

Una eina equivalent és el desplegable que apareix a la part inferior de la Finestra d'Imatge.