9. Manipulaciķ de seleccions

 

Retorn

 

Māscara rāpida

māscara rāpidaUn cop hem fet una selecciķ, la imatge queda dividida en dos sectors, un de seleccionat i una altre de no seleccionat, separats per la línia intermitent. Perō no hi ha res que ens indiqui a simple vista quina part és la seleccionada i quina és la que no.

Podem visualitzar el carācter de seleccionat o de no seleccionat fent Selecciona > Commuta māscara rāpida: les parts no seleccionades apareixen com si estiguessin cobertes per una māscara de color, normalment vermellķs.

La part seleccionada, en canvi, apareix amb el color original. En l'exemple, l'arbre, seleccionat, apareix amb el color original.

 

Inversiķ d'una selecciķ

InversiķNormalment seleccionem de la manera mčs simple possible, i aixō moltes vegades implica seleccionar no pas el que volem seleccionar, sinķ justament el que no volem. Un cop hem fet la selecciķ, hem d'invertir-la.

Per a aconseguir aixō, fem servir l'opciķ Selecciona > Inverteix.

En l'exemple, hem seleccionat un fragment rectangular de la imatge, perō el que els que ens interessa és el que queda fora del rectangle, i posteriorment ho hem aconseguit amb l'eina indicada, i aquí ho veiem reflectit mitjanįant l'ús de la māscara rāpida..

 

Interacciķ de seleccions

Si, havent creat una selecciķ, en creem una altra, la primera desapareix. Perō aquest comportament per defecte pot ésser modificat. Per a aixō les eines de creaciķ de seleccions tenen quatre modes:

Amb aquests recursos podem dur a terme tota mena de seleccions complexes.

 

Modificaciķ de les seleccions amb la māscara rāpida

Modificaciķ de la māscara rāpidaMentre estā activada la māscara rāpida podem aplicar-hi eines per a retocar la selecciķ:

En particular en l'exemple s'han fet les operacions següents:

  1. Hem seleccionat el rectangle gran de la dreta de la imatge.
  2. Hem aplicat la māscara rāpida
  3. Dins el rectangle anterior n'hem delimitat un altre i l'hem omplert de negre amb el cubell de pintura: ha passat a no seleccionat.
  4. A la part esquerra de la imatge hem delimitat una elˇlipse amb l'eina d'elˇlipses.
  5. L'hem farcit de blanc amb el cubell de pintura: ha passat a seleccionada.
  6. Independentment hem aplicat la goma d'esborrar a mā alįada en un altre sector de l'esquerra: ha passat a seleccionat.

El resultat final un cop eliminada la māscara rāpida es veu a la imatge inferior. Cal notar que els límits entre seleccionat i no seleccionat (fila de formigues) no sķn gaire visibles, perō hi sķn.