1. Conceptes bàsics

 

Retorn


El GIMP

El GIMP és una eina per a crear dibuixos i gràfics i per a tractar imatges de qualsevol procedència i de la majoria dels formats habituals. GIMP és un acrònim de GNU Image Manipulation Program; al seu torn, GNU significa, dit simplement, programari lliure. El GIMP es distribueix gratuïtament a Internet, per exemple a Softcatalà.

Aquestes notes fan referència a la versió 2.10.

 

Format propi del GIMP

El format propi de l'entorn GIMP és el .xcf. Tant si partim d'una imatge d'un format diferent com si creem un dibuix de bell nou com si fem una combinació de les dues coses, el format del treball resultant serà sempre .xcf. Només quan donem el procés per acabat podrem exportar la imatge a un format més habitual, '.jpg', '.gif', '.png', etc.

Cal notar que quan s'exporta un fitxer GIMP a qualsevol dels formats habituals es perden TOTS els elements propis del GIMP, només en queda el resultat final. És inútil doncs baixar les imatges d'aquest curs i obrir-les amb el GIMP: s'hi trobarà invariablement una imatge simple, en la qual no es podran distingir els elements tals com capes, camins, transparències...

És doncs una bona idea conservar l'arxiu .xcf durant un temps prudencial, a fi que si en el futur cal fer alguna rectificació no s'hagi de començar al feina des de zero.

 

Elements d'una imatge

Una imatge conté molt més que taques de color. Una imatge pot estar formada de diverses capes, pot contenir àrees transparents i, en el procés d'elaboració, s'hi fan servir seleccions, camins, màscares, etc. L'aprenentatge del GIMP comporta no només l'aprenentatge de les eines, sinó també l'assimilació d'aquests conceptes. Ho anirem veient gradualment.

 

Organització de les eines

Les eines del GIMP es troben agrupades en

La posició exacta d'aquests darrers elements varia lleugerament segons la versió de GIMP que fem servir.

Quan creem una imatge, tenim l'opció de fixar-ne les mides.

Àrea de treball, caixa d'eines i quadres d'opcions